giovedì 27 settembre 2012

     Placinta cu carne si cartofi, un aperitiv delicios, ideala pentru un pranz consistent.

Placinta cu carne si cartofi (placinta cu carne si cartofi felie)
Placinta cu carne si cartofi se numara printre retetele mele preferate. Este o placinta destul de satioasa, asa ca poate fi servita si ca fel principal, nu neaparat ca aperitiv. Spre deosebire de aceasta placinta de carne, care este facuta cu foi de placinta cumparate din comert, aceasta placinta cu carne si cartofi are la baza un aluat pufos dospit si o umplutura mult mai bogata. Este delicioasa si  aspectuoasa.

Ingrediente pt o forma rotunda de 22 cm diametru

Ingrediente aluat Placinta cu carne si cartofi
  • 300 gr faina
  • 100 gr lapte
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou
  • 7 gr drojdie uscata/ 20 g drojdie proaspata
  • 1 cartof fiert si zdrobit (cartoful sa aiba 100 gr decojit si zdrobit)
Ingrediente umplutura placinta cu carne si cartofi
  • 350 carne macinata (eu am folosit carnea din 3 carnati maricei care deja este condimentata)
  • 100 gr brie/cascaval/emmental
  • 200 gr mozzarella
  • 2 cartofi micuti fierti

Mod de preparare aluat

  • Aluatul l-am facut, ca de obicei, la masina de paine. Am zdrobit cartoful rece, am adaugat laptele la temperatura camerei, oul, uleiul si la urma faina si drojdia. Sarea se adauga intotdeauna cand masina de paine emite un semnal sonor.
  • Daca il faceti manual, amestecati faina cu drojdia dizolvata in putin lapte si apoi adaugati treptat restul ingredientelor. Lasati cam 2 ore sau mai putin (in functie de temperatura bucatariei voastre) la crescut.
Placinta cu carne si cartofi (placinta cu carne si cartofi aluat)
  • Cat timp creste aluatul ne ocupam de umplutura.

Mod de preparare umplutura

  • Daca folosim carne tocata, o condimentam cu putina ceapa tocata marunt, sare si piper.
  • Curatam matul carnatilor, amestecam carnea cu putina boia iute si doi cartofi micuti, fierti si taiati in cubulete, si o calim intr-o tigaie in care am adaugat 1 lingura de ulei.
  • Dupa ce observam ca nu mai exista deloc lichid in tigaie, stingem focul si lasam umplutura sa se raceasca.
Placinta cu carne si cartofi (placinta cu carne si cartofi umplutura)

Asamblare placinta cu carne si cartofi

  • Rasturnam aluatul pe masa pudrata cu faina si il impartim in doua parti (una mai mare si una mai mica).
  • Intindem cu facaletul portia mai mare de aluat (eu intind aluatul cu mana) pe fundul formei, tapetata cu hartie de copt, si pe peretii formei pana la jumatate.
  • Adaugam carnea macinata care trebuie sa fie rece, mozzarella si branza brie/cascavalul, rupte in bucatele mici.
  • Portia mai mica de aluat, o intindem intr-o foaie subtire si o taiem fasii cu care vom acoperi placinta.
Placinta cu carne si cartofi (placinta cu carne si cartofi preparare)
  • Punem fasiile peste umplutura, dupa care punem in spatiile facute de fasii, rosii mici intregi si masline.
  • Lasam maxim 30 minute la crescut si inainte de a o baga la cuptor o ungem cu ulei si presaram niste salvie tocata pe deasupra.
  • Preincalzim cuptorul la 180°C si coacem placinta pentru 30-35 de minute sau pana cand suprafata s-a rumenit uniform.
Placinta cu carne si cartofi (placinta cu carne si cartofi coapta)
  • O scoatem din cuptor si o lasam 3-4 minute in forma dupa care o scoatem cu grija si o lasam sa se raceasca pe un gratar.
Placinta cu carne si cartofi (placinta cu carne si cartofi)
  • O servim calduta. Este delicioasa!
Placinta cu carne si cartofi (felie placinta cu carne si cartofi)

Nessun commento:

Posta un commento